Het bedrag dat Volkswagen kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse autoeigenaren komt uit op 14,7 miljard dollar. 

Dat bleek dinsdag uit gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië. Eerdere berichten repten nog over een schikking van circa 10 miljard dollar.

Amerikaanse eigenaren van een Volkswagen met sjoemelsoftware kunnen ervoor kiezen hun auto terug te verkopen aan het bedrijf of een reparatie te krijgen, zodat de voertuigen alsnog binnen de regels vallen. 

De Duitse automaker trof een voorlopige schikking met Justitie in Amerika, zo meldden ingewijden eerder. Een woordvoerder van Volkswagen ontkende maandag dat het om een bedrag van meer dan 15 miljard dollar zou gaan. 

Software

Het grootste gedeelte van de compensatie gaat op aan het tegemoetkomen van de 482.000 eigenaren van auto’s met tweeliterdieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd.

Volkswagen heeft in september toegegeven dat het op dieselauto's software heeft geïnstalleerd die testapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto's in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik.