LEIDSCHENDAM - Eén op de twintig huishoudens in Nederland overweegt serieus in de komende drie jaar een tweede huis te kopen. Van deze ruim 300.000 huishoudens zoekt bijna de helft (46 procent) een vakantiebungalow of zomerhuisje. Ruim eenderde is van plan een stacaravan aan te schaffen en bijna eenvijfde wil een appartement.

Dat blijkt uit een dinsdag bekendgemaakte enquête van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) onder circa 15.000 mensen. De potentiële kopers van een bungalow, zomerhuisje of appartement hebben daar gemiddeld 95.000 euro voor over. Geïnteresseerden in een stacaravan willen ongeveer 10.000 euro spenderen.

Kinderen

Vooral gezinnen met kinderen kiezen voor een bungalow, zomerhuisje of stacaravan. Daarbij willen volgens het CVO de "relatief minder welstandige gezinnen" vaker een stacaravan. Vakantieappartementen zijn vooral in trek bij oudere huishoudens zonder kinderen.

Nederland

Ruim de helft van de huishoudens (55 procent) overweegt een tweede huis in Nederland aan te schaffen. Vooral degenen die kiezen voor een stacaravan blijven doorgaans in eigen land (85 procent).

Buitenland

Bij huishoudens die een appartement zoeken, is het buitenland het meest in trek. Driekwart van deze groep zoekt een tweede onderkomen over de grens. Daarbij is Spanje het populairst (17 procent), gevolgd door Frankrijk (14 procent), België (10 procent) en Turkije (8 procent).

Frankrijk

Van de potentiële kopers van een bungalow of zomerhuisje kiest 55 procent voor het buitenland. Frankrijk is bij deze groep veruit favoriet. Eenvijfde zoekt in Frankrijk, op ruime afstand gevolgd door Spanje (5 procent) en België (4 procent).