Vakbond verwacht komende dagen meer acties bij brandweer

De komende dagen sluiten meer brandweerkorpsen zich aan bij hun actievoerende collega's. Van de 25 Veiligheidsregio’s doen er nu 14 mee.

Maandag begonnen negen korpsen met een actie uit boosheid over het vastgelopen cao-overleg. Vanaf woensdag geldt dit ook voor de regio’s Brabant-Noord, Gelderland-Midden en Midden- en West-Brabant. 

De aard van de actie varieert volgens de FNV per korps. ''In sommige gevallen wordt er alleen nog maar uitgerukt in spoedgevallen en kan het dus langer duren voordat er bijvoorbeeld een kat uit de boom wordt gehaald'', aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas.

''Andere korpsen gaan nog wel op alle meldingen af, maar doen bijvoorbeeld geen werkzaamheden meer in de kazernes, zoals onderhoud en schoonmaakwerk."

De actie is gericht tegen een plan van de werkgevers om de pensioenleeftijd te verhogen naar zestig jaar. Dat vinden brandweerlieden geen goed idee, omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen. Momenteel ligt deze leeftijd, afhankelijk van het aantal dienstjaren, op 55 tot 59 jaar.

Aftrap

Niet alle korpsen doen nog mee. Volgens RTV Noord wacht de Veiligheidsregio Groningen eerst een overleg van de vakbonden met de leden af.

De vakbond houdt er rekening mee dat de acties de hele zomer aanhouden. ''We denken er aan om dit nog uit te breiden met een aantal publieksvriendelijke acties'', aldus De Haas. ''Dan gaat het bijvoorbeeld om het uitdelen van water aan kinderen op een hete zomerdag of om bij te springen in bejaardenhuizen.''

Lees meer over:
Tip de redactie