De Europese Commissie zal Spanje en Portugal alsnog straffen voor hun overtreding van de Europese begrotingsregels, nu het Britse referendum en de Spaanse verkiezingen achter de rug zijn. 

Dat zeggen bronnen in Brussel tegenover het Financieele Dagblad. Volgens de krant zal de beslissing volgende week worden genomen.

Begin juni besloot commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat een beslissing over de heikele kwestie zou worden uitgesteld. Tegelijkertijd kregen de twee landen een jaar extra om hun tekort onder de vereiste 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen.

De Commissie vond het economisch en politiek geen geschikt moment om sancties op te leggen. Men vreesde dat Portugal bij marktonrust rond een Brexit onderuit zou kunnen gaan. In Madrid zat door de politieke onzekerheid volgens de Commissie geen regering waarmee afspraken konden worden gemaakt.

Volgens het FD ontkomt de Commissie er nu alsnog niet aan om boetes op te leggen. Spanje had een tekort van 5,1 procent in plaats van de 4,2 procent die het had beloofd. Portugal kwam uit op 4,4 procent, terwijl dat land op 2,7 procent had moeten zitten.