Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar in de nasleep van de uitkomst van het referendum over de Brexit.
 

De Britse munt verloor ruim 3 procent tegenover de Amerikaanse dollar. Voor 1 pond moet op maandagochtend 1,32 dollar worden neergelegd. Ook ten opzichte van de euro ging het pond met anderhalf procent onderuit.

De goudprijs loopt verder op, wat erop wijst dat beleggers nog steeds veilige havens zoeken. Ook de Zwitserse frank, de Japanse yen en Duitse staatsobligaties zijn gewild bij beleggers en stijgen in waarde.

Sinds de uitslag van het referendum over een Brits vertrek uit de Europese Unie bekend werd vrijdagochtend, keldert het Britse pond sterling flink in waarde ten opzichte van andere valuta. De Britse munt beleefde vrijdag zelfs de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis.

Koers Britse pond sterling

Bron: Bank of England© NU.nl/Jerry Vermanen

Aandelen

Ook de aandelen zakten verder nadat er al flinke klappen op de handelsvloeren werden geïncasseerd. De AEX-index in Amsterdam noteerde even na 15.00 uur 2,2 procent in de min op 415,06 punten. Ook financiële fondsen, met name die in Londen, kregen rake klappen.

Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit. De MidKap ging 3 procent omlaag tot 591,65 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,3 procent.