De startup Jungo krijgt groen licht van toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een hypotheek op de markt te brengen waarbij een deel van de lening wordt gefinancierd door particuliere investeerders.
 

Dat laten de initiatiefnemers van Jungo en de AFM maandagochtend aan NU.nl weten. Het wordt volgens de oprichters de eerste vorm van een huizenlening die mede is gefinancierd door crowdfunding in Nederland.

Een deel van de hypotheek, maximaal een vijfde van het totaal, wordt bijeengebracht door crowdfunding, een manier van geldwerven met behulp van particulieren. Het is de bedoeling dat iedereen kan investeren in hypotheken.  

Particulieren kunnen niet een hogere hypotheeklening bij Jungo krijgen dan bij banken. Het is ook niet makkelijker, iedereen moet voldoen aan de geldende financieringseisen.

Campagne

Jungo helpt de hypotheekaanvragers met campagne voeren om de benodigde investeerders aan te trekken, maar vraagt ook aan klanten om hun eigen netwerk in te zetten.      

Het overige deel wordt gefinancierd door een institutionele investeerder. Er wordt met deze investeerder nog onderhandeld, maar mede-oprichter van Jungo Vincent van den Noort laat aan NU.nl weten hier geen problemen te zien.

Rendement

"Particulieren investeren liever niet in een product dat dertig jaar vaststaat tegen de huidige lage rente van 1,8 procent", zegt Van den Noort over traditionele hypotheken die banken verstrekken. Daarom wordt de periode verkort naar maximaal acht jaar met een beoogd rendement van 3 à 3,5 procent. Investeerders krijgen iedere maand een deel van hun investering plus rente teruggestort.

Door je huis niet alleen door een bank te laten financieren, ben je goedkoper uit, zegt Van den Noort. "Banken moeten vanwege nieuwe internationale richtlijnen hogere buffers aanhouden voor een hypotheek. Die regels gelden niet voor particulieren."

De risico's worden gezamenlijk gedragen. Jungo betaalt samen met de investeerders mee aan een zogenaamd garantiepotje. De oprichters van Jungo mikken voor de lancering van hun hypotheekmodel op de tweede helft van dit jaar.