MAASTRICHT - Cementproducent ENCI schrapt 270 arbeidsplaatsen in Nederland. In België verliezen 200 werknemers hun baan. Dat heeft ENCI, onderdeel van HeidelbergCement dinsdag bekendgemaakt.

In Nederland telt het bedrijf in totaal 1200 werknemers, van wie er ongeveer zeshonderd in de cementtak werken. België en Nederland tellen samen 1300 werknemers in deze divisie.

Maastricht

In Maastricht gaat de klinkeroven dicht, waar onder grote hitte een halfproduct van mergel wordt gestookt. Het maalbedrijf dat het cement uit gebrande klinkers maakt, blijft wel bestaan. De zeven productievestigingen in beide landen blijven operationeel.

De mergelwinning stopt zoals het er nu uitziet eind volgend jaar, als gevolg van de sluiting van de oven. Die sluiting kost 224 (van de 270) werknemers hun baan. De Maastrichtse oven is de oudste van de drie van het concern in de Benelux. Sinds de bouw in 1968 is hij regelmatig gerenoveerd. De resterende ontslagen vallen in IJmuiden (negentien mensen), Rotterdam (zeven) en bovendien twintig mensen op het hoofdkantoor in Den Bosch.

'Bezopen'

Een woordvoerder van FNV Bondgenoten noemde de sluiting van de mergelgroeve "bezopen". "Nederland moet boeten voor de overcapaciteit in België", meende hij. Het personeel is laaiend over de ingrepen. Het wil die niet over zijn kant laten gaan.

ENCI vroeg kortgeleden een nieuwe vergunning aan om nog 25 jaar door te graven naar mergel. De provincie wilde die vergunning ook geven, op voorwaarde dat er eerst een milieueffectrapportage kwam. Bovendien eiste de provincie dat alle kenniscentra van ENCI-Benelux dan in Maastricht zouden komen. De huidige vergunning voor de winning van jaarlijks 900.000 kuub uit de Pietersberg zou aflopen op 1 januari 2010.

In Limburg blijft, na sluiting van de ENCI-groeve, nog een kleine winning van mergel over door het bedrijf Ankerpoort bij Margraten.