Een kwart van de Britse werkgevers stopt met het werven van personeel en 5 procent bereidt zich voor op ontslagen, blijkt uit een peiling. 

Britse werkgevers worstelen met onrust op de financiële markten en politieke instabiliteit, blijkt uit de maandag gepubliceerde opiniepeiling die werkgeversclub Institute of Directors hield onder duizend van haar leden.

Bijna twee derde van de werkgevers (64 procent) ziet de stem voor een Brexit in het referendum van afgelopen donderdag als slecht voor zijn onderneming. Ruim een vijfde (22 procent) voorziet dat op zijn minst een deel van de activiteiten van de onderneming moet gaan verhuizen naar het buitenland.

Dit onderstreept de verwachting dat het aangekondigde Britse vertrek uit de Europese Unie negatieve gevolgen heeft voor het aantal banen en investeringen in het Verenigd Koninkrijk.

Toch is circa een derde niet pessimistisch en 1 procent van de ondervraagden stelt dat zijn onderneming activiteiten naar Engeland terughaalt als gevolg van het Brexit-plan.

Somber

De stemming in het Britse ondernemersland is maandag over het algemeen erg somber en onzeker. Carolyn Fairbairn van de grootste werkgeversorganisatie CBI (Confederatie van Britse Industrieën) waarschuwde dat de gevolgen van het referendum niet mogen worden onderschat.

De regering moet volgens haar onmiddellijk actie ondernemen om de onzekerheid te beperken. Die onzekerheid remt de investeringen en de creatie van banen.

Ook de Britse Kamers van Koophandel hebben maandag om duidelijkheid gevraagd.

Bloemenhandel

Ook elders in Europa klinken de zorgen. Zo willen Nederlandse exporteurs van bloemen en planten snel duidelijkheid over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de EU. De vrees bestaat dat er tijdrovende grenscontroles komen, of dat er wijzigingen worden doorgevoerd in de richtlijnen over de invoer van bloemen en planten.

Volgens Lex Ebus, interim-voorzitter van branchevereniging VGB, dempt de onzekerheid het vertrouwen. ''Daarom is het voor alle partijen belangrijk om afspraken te maken over nieuwe handelsverdragen."

Groot-Brittannië is volgens de VGB met een aandeel van 17 procent het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Vorig jaar steeg de exportwaarde met 112 miljoen euro tot een recordbedrag 925 miljoen euro.

Groothandelaren verwachten voor dit jaar een terugval in de uitvoer, omdat er een directe link is tussen het consumentenvertrouwen en de aanschaf van bloemen en planten. Direct na de uitslag van het referendum zakte de koers van het Britse pond waarmee voor Britse consumenten buitenlandse producten fors duurder werden. Dit was volgens de VGB direct merkbaar in de daghandel in bloemen en planten.

In de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel zijn direct ruim 2.000 banen gemoeid met de handel met Engeland. Indirect komt dat neer op zo'n tienduizend werknemers.