De keuze van het Britse volk voor een toekomst buiten de Europese Unie leidde maandag opnieuw tot stevige verliezen op de aandelenmarkten in Europa. 

Net als vrijdag deden nerveuze beleggers met name financiële aandelen in de uitverkoop.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 3 procent in de min op 411,62 punten. Tot de sterkste verliezers behoorden ABN Amro en ING met verliezen van 12,6 en 7,8 procent.

Verzekeraar Aegon leverde 6,5 procent in. Uitzender Randstad stond helemaal onderaan de hoofdindex met een verlies van 13,6 procent.

Britse Banken

Op de beurs in Londen gingen de aandelen van de Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays en Lloyds maandag opnieuw fors onderuit.

RBS daalde 15,7 procent nadat het aandeel afgelopen vrijdag ook al 18 procent had verloren. Barclays gaf 17,4 procent prijs na eveneens al 18 procent verloren te hebben op vrijdag.

Lloyds sloot maandag af met een verlies van 10,5 procent, na een val vlak voor het weekend van 21 procent. De handel in aandelen Barclays en RBS werd tijdelijk stilgelegd vanwege de forse koersdalingen. 

Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar in de nasleep van de uitkomst van het referendum over de Brexit.  

Op dit moment debatteert het Britse Lagerhuis met premier David Cameron over de uitslag van het referendum. 

Frankfurt, Parijs, Milaan

In Frankfurt en Parijs, waar de hoofdgraadmeters net als in Amsterdam 3 procent omlaag gingen, waren het ook al de banken die de hardste klappen kregen. Deutsche Bank en Commerzbank verloren 6,2 en 5,2 procent, BNP Paribas en Crédit Agricole 6,3 en 6 procent.

In Milaan leverden Intesa Sanpaolo en Banca Monte dei Paschi di Siena 10,9 en 13,3 procent in, Unicredit 8,1 procent.

De Italiaanse overheid zou overwegen miljarden in de banken te steken om te voorkomen dat zij door de sterk toegenomen onrust op de financiële markten in moeilijkheden komen.