Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

EasyJet verlaagt verwachtingen na Brexit

Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft haar verwachtingen naar beneden toe bijgesteld. 
Door ANP

De stem voor een Brexit zal de resultaten dit jaar geen goed doen, zo gaf het bedrijf maandag aan. Daarnaast kampt de Britse prijsvechter met de gevolgen van de stakingen in Frankrijk en slecht weer.

Volgens EasyJet zal de omzet per stoel, exclusief wisselkoerseffecten, in het derde kwartaal 8,6 procent lager uitvallen dan een jaar eerder. Eerder ging de onderneming nog uit van een daling met 7 procent.

De uitkomst van het Britse referendum zal volgens EasyJet zorgen voor extra economische en onzekerheid waarbij ook consumenten niet goed weten waar ze aan toe zijn.

Voor de tweede jaarhelft zal dit volgens EasyJet een omzetdaling van minstens 4 tot 6 procent tot gevolg hebben.

Annuleringen

EasyJet ziet het aantal annuleringen bij de door stakingen gekwelde luchtvaartmaatschappij fors toenemen. Juni is nog niet afgelopen en de Britse prijsvechter heeft al meer dan zevenhonderd annuleringen binnen. Vorig jaar gingen in juni in totaal nog 487 vluchten van easyJet niet door.

Volgens het bedrijf zijn de meeste annuleringen deze maand veroorzaakt door stakingen en extreem weer. Vorige week alleen al telde easyJet meer dan driehonderd geschrapte vluchten.

Stakingen

De luchtvaartmaatschappij heeft de laatste tijd onder meer last van stakingen bij de Franse luchtverkeersleiding. Maar ook in Nederland is het onrustig.

EasyJet ligt overhoop met vakbond VNV over de arbeidsvoorwaarden van ruim zeventig piloten die op Schiphol zijn gestationeerd. Onlangs legden vliegeniers al hier al een aantal uur het werk neer. En de VNV dreigt nog steeds met nieuwe acties, als hernieuwde gesprekken met EasyJet niets opleveren.


Lees meer over:

easyJet

Aanbevolen artikelen