Deutsche Nederland heeft zijn bankvergunning ingeleverd bij toezichthouder DNB. 

De Duitsers bedienen de markt voortaan weer vanuit Frankfurt en via een Nederlands bijkantoor in plaats van via een echte dochter, meldt het Financieele Dagblad.

Daarmee komt er een einde aan Deutsche Nederland, het onderdeel dat in 2010 ontstond toen de bank zich in Nederland inkocht met de overname van een aantal ABN Amro-onderdelen.

Deutsche Bank heeft alle activiteiten van zijn Nederlandse bankbedrijf met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 overgeheveld naar de Duitse AG, concludeert de krant uit het recent gedeponeerde jaarverslag.

Het gaat om zo'n negen miljard euro aan activa en bijna zes miljard euro aan deposito’s. Daarna is de bankvergunning opgegeven.

Bonus

Als gevolg hiervan vallen de deposito’s van Nederlandse klanten voortaan onder het Duitse depositogarantiestelsel. De werknemers van de bank in Nederland vallen niet meer onder de Nederlandse bonuswetgeving maar de Europese. Dat betekent dat hun variabele beloning niet meer op 20 procent maar op 100 procent is gemaximaliseerd.

Tegen het FD zegt Deutsche Bank dat het ernaar streeft om wereldwijd zoveel mogelijk vanuit bijkantoren te opereren. "Zo hebben klanten die in meerdere landen actief zijn maar met één juridische wederpartij te maken." Een bijkantoor is volgens de bank bovendien efficiënter en goedkoper.