BOCHUM - De ondernemingsraad en de directie van de Duitse autoproducent Opel gaan gezamenlijk zoeken naar oplossingen om de voorgenomen banenvermindering "sociaal aanvaardbaar" te maken. Dat is de uitkomst van overleg dat ze maandag en dinsdag hebben gevoerd.

Beide partijen willen de fabrieken in Bochum en Rüsselsheim tot na 2010 concurrerend laten draaien. Dat geldt ook voor de fabriek in Rüsselsheim, zo staat in een dinsdag utgegeven verklaring.

Sanering

De Duitse autoproducent dreigt hard te worden getroffen door saneringsmaatregelen van het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM). Dat kondigde donderdag aan in Europa 12.000 banen te willen schrappen, waarvan 10.000 bij de Opel-fabrieken in Duitsland. In Bochum, waar wellicht 4000 van de 7600 arbeidsplaatsen teloorgaan, brak donderdag een spontane staking uit. Die duurde dinsdag nog voort.

Demonstraties

Voor dinsdag staan bij de Opel-vestigingen diverse demonstraties op de agenda, niet alleen in Duitsland, maar ook in Polen en Spanje. Het voornemen van GM heeft in de Bondsrepubliek tot grote ophef geleid. Bondskanselier Schröder riep maandag de directie en het personeel op onderhandelingen te beginnen over de hervatting van het werk.

Tekort onderdelen

Enkele Opel-vestigingen hebben door de staking in Bochum al een tekort aan onderdelen. De fabriek in Antwerpen liet weten dinsdagmiddag de productie stil te leggen omdat er onvoldoende onderdelen zijn. Voor de werknemers is werktijdverkorting aangevraagd. Ook bij de hoofdvestiging in Rüsselsheim komen de productiebanden stil te staan. In de middag valt ook de beslissing of het werk in Bochum wordt hervat.