Een Brits vertrek uit de Europese Unie moet snel zijn om ervoor te zorgen dat er zo kort mogelijk onzekerheden zijn. 

Dit verteltde Francois Villeroy de Galhau, bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), zaterdag. 

Hij voegt toe dat er een risico is dat het zogeheten ‘Europese paspoort’ ,dat in het financiële hart van Londen populair is, verloren gaat.

Veel banken maken gebruik van dit paspoort zodat ze ongehinderd kunnen opereren in de kapitaalmarkten van Europa.

Villeroy de Galhau legt uit dat er wel een precedent is. Ook financiële instellingen in Noorwegen hebben toegang tot de interne Europese markt, maar hiervoor moeten ze wel veel Europese regels implementeren. 

Financiële markten 

De Financial Times meldde zaterdag dat financiële markten wereldwijd omgerekend 2 biljoen dollar aan waarde zagen verdampen nadat Britten ervoor hedden gekozen om uit de Europese Unie te stappen.

Het was de grootste daling sinds S&P Dow Jones de gegevens in 2007 is gaan bijhouden. Amerikaanse aandelen verloren in totaal maar liefst 830 miljard dollar, waarvan 657 miljard dollar op de toonaangevende S&P 500.

De index van de S&P Global, die wereldwijd aandelen volgt, verloor 5 procent. Wereldwijd daalde de waarde van aandelen van financiële instellingen met 400 miljard dollar.  

Investeerders stapten uit risicovolle beleggingen en staken hun geld in producten die ze veilig achten. Ook volgende week wordt verwacht dat aandelenmarkten fors op en neer zullen gaan.