Pilotenvakbond VNV wil weer met easyJet in gesprek over de arbeidsvoorwaarden bij de Britse prijsvechter. Loopt die poging op niets uit dan volgen binnenkort alsnog nieuwe acties. 

Amsterdamse easyJet-piloten zouden vrijdag eigenlijk voor de tweede keer het werk neerleggen, maar de staking ging niet door omdat er vrijdagmiddag een kort geding diende over de inzet van andere buitenlandse piloten door easyJet.

Bij een eerdere actie vorige week zette de luchtvaartmaatschappij namelijk andere piloten in uit de eigen organisatie om uitval van vluchten te voorkomen, tot ergernis van de VNV.

De rechter drong er vrijdag op aan dat de partijen eerst weer met elkaar gaan praten. Pas als ze er dan niet uitkomen wil hij uitspraak doen.

"Mocht easyJet niet op een constructieve manier het gesprek willen aangaan, dan behoudt de VNV zich het recht voor om vanaf volgende week vrijdag nieuwe acties op te starten", aldus de VNV in een verklaring.

Arbeidsvoorwaarden

De vakbond van piloten heeft een conflict met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die in Amsterdam zijn gestationeerd. De piloten werken op individuele contracten waarmee ze volgens de bond veel slechter af zijn dan collega's bij andere maatschappijen. De VNV dringt aan op een cao waarin die verschillen zo veel mogelijk worden rechtgetrokken.