BOCHUM - De ondernemingsraad van de Opel-fabriek in Bochum meent dat de eerste gesprekken met de directie over het instandhouden van de vestiging een goede basis voor verder overleg vormen.

OR-woordvoerder Dietmar Hahn zei dinsdag dat het doel van het personeel en de directie is om de fabrieken in Bochum en Rüsselsheim tot na 2010 concurrerend te laten draaien en aan een banenvermindering een goed sociaal plan te koppelen.

Spontane actie

De Duitse autoproducent dreigt hard te worden getroffen door saneringsmaatregelen van het Amerikaanse moederconcern General Motors (GM). Dat kondigde donderdag aan in Europa 12.000 banen te willen schrappen, waarvan 10.000 bij de Opel-fabrieken in Duitsland. In Bochum, waar wellicht 4000 van de 7600 arbeidsplaatsen teloorgaan, brak donderdag een spontane staking uit. Die duurde dinsdag nog voort.

Tekort onderdelen

Voor dinsdag staan bij de Opel-vestigingen diverse demonstraties op de agenda, niet alleen in Duitsland, maar ook in Polen en Spanje. Het voornemen van GM heeft in de Bondsrepubliek tot grote ophef geleid. Bondskanselier Schröder riep maandag de directie en het personeel op onderhandelingen te beginnen over de hervatting van het werk. Enkele Opel-vestigingen hebben door de staking al een tekort aan onderdelen.