De brandweer rukt vanaf maandag alleen uit in spoedgevallen. Dat hebben de vakbonden donderdag besloten nadat de werkgevers niet hadden gereageerd op een ultimatum dat om 10.00 uur afliep.

De werkgevers kwamen niet opdagen voor een overleg in Utrecht over de nieuwe brandweer-cao.De actie is gericht tegen een plan van de werkgevers om de leeftijd voor het vroegpensioen te verhogen van 55 naar 62 jaar. 

Werknemers kunnen nu eerder stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon.

De hele zomer lang reageert de brandweer alleen op spoedmeldingen. ''We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens worden gered", zegt Bert de Haas, bestuurder van FNV Overheid.

''Alleen duurt het wat langer dan normaal voordat volgelopen kelders weer droog zijn en katten uit een boom zijn gered."

Van de 25 veiligheidsregio's doen er in ieder geval acht mee aan de actie. Het gaat om de veiligheidsregio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Daarnaast zouden "veel andere" regio's zich ook op de actie voorbereiden.

Reparatie

De vakbond benadrukt dat brandweermensen fysiek en mentaal zwaar werk doen dat zij niet tot hun 65e kunnen blijven doen. De Haas pleit voor een reparatie van de regeling, omdat die in de huidige vorm niet meer uitvoerbaar is.

Daarnaast wil de bond een werkgarantie en inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de brandweer. Ze gaan dan geen branden meer blussen, maar kunnen wel hun inkomen behouden.