Belgische luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft faillissement aangevraagd. Alle vluchten zijn per direct stilgelegd. Dat heeft het bedrijf woensdag bevestigd.

Eerder op de dag had VLM de vakbonden uitgenodigd voor spoedoverleg.

Zij meldden eerder op woensdag al dat het doek definitief is gevallen voor het luchtvaartbedrijf, dat al langer in financiële moeilijkheden zit en eind mei van de rechtbank uitstel van betaling kreeg.

VLM heeft bases in Antwerpen en het Zuid-Duitse Friedrichshafen. Van daaruit wordt met een vloot van Fokker-50's vluchten aangeboden naar een handvol bestemmingen in Duitsland en Engeland.

De Nederlandse tak, die alleen nog vloog tussen Rotterdam en Hamburg, ging afgelopen najaar al ter ziele. Daardoor verloren 75 mensen hun baan. Momenteel heeft het luchtvaartbedrijf nog ongeveer honderdvijftig mensen op de loonlijst staan.

VLM werd in 1993 opgericht en richtte zich met regionale vluchten tussen de Benelux en Engeland vooral op zakelijke reizigers. Eind 2007 werd het bedrijf overgenomen door Air France-KLM, die het onder een dak bracht met de Ierse regionale vervoerder CityJet.

Air France-KLM verkocht CityJet in 2014 aan de Duitse investeerder Intro Aviation, die gespecialiseerd is in het 'opknappen' van luchtvaartbedrijven met problemen. VLM werd verzelfstandigd en verkocht aan het eigen management.

Video: In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: in60seconds