Het aantal bedrijven dat afspreekt hun kleinste leveranciers voortaan binnen dertig dagen te gaan betalen, loopt verder op.

PostNL, Philips, Achmea, de Nederlandse Energie Maatschappij, ISS, Van Oers United, Rijk Zwaan en USG People hebben zich woensdag bij het initiatief Betaalme.nu aangesloten.

Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren in november vorig jaar de eerste bedrijven die met de toezegging naar buiten traden.

Intussen hebben 26 bedrijven zich aangesloten bij het initiatief. Het streven is dat binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste ondernemingen meedoet en de kortere betalingstermijn in zijn voorwaarden opneemt.

Binnen vijf jaar moet er zo'n 2,5 miljard euro uit openstaande facturen worden vrijgemaakt voor het mkb. Uiteindelijk zou minstens een kwart van het Nederlandse mkb makkelijker toegang tot liquiditeit moeten krijgen. 

"Een kortere betalingstermijn is van belang voor directe leveranciers van het mkb en goed voor de Nederlandse economie", zegt Joost van den Hondel, een van de initiatiefnemers van Betaalme.nu. 

Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun centen voor geleverde goederen en diensten. Daardoor kunnen deze leveranciers soms in grote problemen komen. 

Het initiatief wordt met een subsidie gesteund door het ministerie van Economische Zaken. "De afgelopen jaren is de gemiddelde betalingstermijn al verkort van 43 dagen tot 32 dagen", zegt minister Henk Kamp. "Met Betaalme.nu zetten we in op de realisering van een verdere verkorting."