Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Air France

'Piloten Air France blazen nieuwe staking af'

De piloten van Air France zien af van een nieuwe staking, die voor de periode van 24 tot en met 27 juni was aangekondigd. 
Door ANP

Dat meldden verscheidene Franse media dinsdag op gezag van de vakbonden die tot de acties hadden opgeroepen.

Eerder op de dag lieten de bonden weten dat Air France de piloten een nieuw voorstel heeft gedaan om een staking te voorkomen. Aankomend topman Jean-Marc Janaillac, die eigenlijk pas op 4 juli begint, heeft zich volgens dagblad Le Figaro persoonlijk met de kwestie bemoeid.

KLM

Het zusterbedrijf van KLM zou bereid zijn sommige bezuinigingsmaatregelen tot nader order op te schorten, mits de vliegers beloven minstens tot en met oktober niet te staken. Het gaat om ingrepen uit een reorganisatieplan dat in 2012 werd aangekondigd. Dat programma had eigenlijk al vorig jaar moeten worden afgerond.

Verzet van de piloten staat tot dusver echter de uitvoering van een deel van de besparingsmaatregelen in de weg. Omdat de vliegers een volgend besparingsprogramma frustreren, besloot Air France afgelopen najaar de kosten alsnog te verlagen door te snoeien in het vluchtaanbod.

Dat zette nog meer kwaad bloed, mede omdat KLM wél met al het personeel vorderingen maakt en daardoor ruimte heeft voor groei. Vorige week legde circa een kwart van de Franse piloten uit protest voor vier dagen het werk neer. Dat heeft het bedrijf naar schatting enkele tientallen miljoenen gekost.


Lees meer over:

Air France

Aanbevolen artikelen