De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn nog altijd omgeven door aanzienlijke onzekerheid.

Daarvoor waarschuwde voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, dinsdag tijdens een hoorzitting in het parlement.

Yellen herhaalde tegen de leden van een Senaatscommissie dat de Fed geen ondoordachte stappen zal zetten in zijn rentebeleid. Pas als duidelijk wordt dat de arbeidsmarkt en inflatie zich positief blijven ontwikkelen, komt een volgende renteverhoging in beeld.

Rente

De Fed verhoogde in december voor het eerst in jaren de rente, die sinds de kredietcrisis van 2008 bijna op het nulpunt had gestaan. Sindsdien zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie echter flink verslechterd. Ook in de VS zelf verloopt het herstel van de werkgelegenheid een stuk trager dan voorheen.

Yellen zei dat ze hoopt en verwacht dat die terugval tijdelijk zal zijn. Zij stipte verder aan dat de bedrijfsinvesteringen in de VS de afgelopen maanden op een ''verrassend'' laag pitje staan. Zij wijt dat onder meer aan de lage olieprijs, die ervoor zorgt dat oliemaatschappijen minder boorplatformen in gebruik hebben.

Net als bij het rentebesluit van vorige week zei Yellen dat de Fed de ontwikkelingen rond het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie nauwgezet volgt. De uitslag kan economische gevolgen hebben en de centrale bank is voorbereid om indien mogelijk maatregelen te treffen, zei ze.

Yellen onthield zich van een stemadvies. Ze benadrukte dat het aan de Britse bevolking is om een keuze te maken.