Een recordaantal Britse advocaten heeft zich laten registreren in Ierland om ervoor te zorgen dat ze aan het werk kunnen blijven in de Europese Unie als de Britten ervoor stemmen uit de EU te stappen.

Er wordt onder andere gevreesd dat Britse advocaten cliënten niet meer kunnen vertegenwoordigen in Europese rechtbanken.

Volgens The Wall Street Journal hebben 186 Britse advocaten zich in Ierland geregistreerd en nog enkele tientallen zijn er mee bezig. In 2015 stond dit aantal nog op 101 en in 2014 op 51.

"Er is een duidelijke stijging", zegt Ken Murphy van de Ierse branchevereniging voor advocaten tegenover de Amerikaanse zakenkrant.

Ierland zou de meest logische keuze zijn voor Britse advocaten omdat het relatief simpel is voor juristen om zich te registreren in het buurland. Sommige advocaten zouden ook wachten tot na een eventueel Brits vertrek om zich te laten registreren in Ierland.   

Video: Brexit

Animatie: In60seconds

Dijsselbloem

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verklaarde dinsdag dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een sterkere rol moet gaan spelen in de Europese Unie als de Britten ervoor stemmen om in de EU te blijven. 

De bewindsman denkt dat het goed zou zijn als de Britten wat meer de kar gaan trekken. VK is immers niet de enige lidstaat waar kritiek en scepsis leeft ten aanzien van Brussel

''Populistische partijen, zowel rechtse als linkse, winnen terrein'', stelde Dijsselbloem. Hij erkende daarbij dat de EU nu gebreken kent. Die zijn volgens hem allen geen reden om uit de EU te stappen, maar juist een reden om de EU beter te maken.