EU-gezanten stemmen in met een verlenging van economische sancties tegen Rusland.

De ambassadeurs van de lidstaten werden het hier dinsdag over eens tijdens een bijeenkomst in Brussel, melden bronnen.

De sancties zouden met een halfjaar verlengd worden. Daarmee gelden ze tot eind januari 2017. Het gaat onder meer om sancties op het gebied van energie, defensie en geldstromen.

De verantwoordelijke ministers van de EU-lidstaten zouden ergens in de komende dagen formeel instemmen met de verlenging. Dit gebeurt volgens de bronnen alleen als het Franse parlement niet op het laatste moment nog bezwaar zal maken.

Oekraïne

De Europese Unie heeft de sancties in 2014 opgelegd vanwege de rol van Rusland bij het conflict in Oekraïne. Het land annexeerde het schiereiland de Krim. Ook steunen de Russen Oekraïense separatisten in Oost-Oekraïne. Dit wordt door Rusland overigens ontkend.

De verlenging betekent dat de tegoeden in de EU van Russische personen en instellingen op een zwarte lijst bevroren blijven. Voor de individuen geldt ook een reisverbod naar de EU. 

Verder blijft de Europese kapitaalmarkt gesloten voor een aantal Russische energiebedrijven, defensieondernemingen en banken. Daarnaast is de uitvoer van technologisch gevoelige goederen naar Rusland beperkt.

De Russen stelden als reactie een importverbod in op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten. Landbouworganisaties in Europa hebben hierdoor forse schade opgelopen.

Minsk

De lidstaten hebben de opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk. Maar Rusland en Oekraïne houden zich hier niet aan.

Een aantal Europese landen drong de afgelopen tijd aan op herstel van de betrekkingen met Rusland. De EU zal in de tweede helft van dit jaar het beleid ten aanzien van Rusland bespreken en mogelijk herzien.