Dirk Scheringa gaat naar de beurs in Amsterdam met zijn bedrijf CS Factoring, via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide.

Tussen Lavide en CS Factoring is inmiddels een overeenkomst op hoofdlijnen getekend, zo bleek dinsdag.

Het bedrijf van Scheringa, oprichter en voormalig topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank, neemt openstaande facturen over voor een lager bedrag dan de factuur vermeldt. Als het lukt de rekening alsnog te innen, is het verschil de winst voor de onderneming.

Verdere groei

Volgens Scheringa is de beursnotering belangrijk voor CS Factoring "om verdere groei te realiseren". Ook hoopt de onderneming een grotere naamsbekendheid en een groter marktaandeel te verwerven.

Over 2015 boekte het bedrijf van Scheringa een omzet van ruim een miljoen euro en een winst van 275.000 euro. 

Een van de voorwaarden voor de overname van Lavide is dat CS Factoring eerst een belang van 49 procent verwerft in Cardec Toevoegingen, een juridisch bedrijf met financiële diensten en databanken. Inclusief dit belang moet de omzet van CS Factoring de komende vijf jaar groeien naar  zo'n 40 miljoen euro. 

Het bestuur van Lavide bestaat na de transactie uit Dirk Scheringa en de huidige ceo van Lavide, Vincent Poorter. De transactie zal door Lavide nog ter goedkeuring aan zijn aandeelhouders worden voorgelegd.

Scheringa deed in 2014 ook al een poging via een omgekeerde overname van Lavide aan een beursnotering te komen. De onderhandelingen liepen toen echter stuk op onder meer de waardering en de prijs.