LUTRECHT - ICT-dienstverlener Ordina verwacht in de eerste helft van dit jaar een 35 procent lager bedrijfsresultaat dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

In maart gaf het bedrijf al aan op korte termijn geen fundamentele verbetering te verwachten van de in de tweede helft vorig jaar ingezette verslechterde marktomstandigheden. De ontwikkelingen in maart en april bevestigen volgens bestuursvoorzitter R. Kasteel dat de markt grillig blijft. "We hebben geen aanwijzingen voor verbetering dit jaar. Maar een verdere verslechtering lijkt op dit moment ook niet aan de orde", aldus Kasteel. Hij vindt de situatie nog te "grillig" om zich over het gehele jaar uit te spreken.

Ordina heeft de werknemers aangeboden de prijzen van hun optierechten aan te passen en tegelijkertijd optierechten in te leveren. Met deze regeling zegt Ordina ook rekening te houden met de aandeelhouders, voor wie verwatering van het aandeel zo wordt voorkomen. Alle werknemers hebben sinds 1998 gelegenheid optierechten op te bouwen. Inmiddels is de beurskoers van Ordina echter stevig gedaald en zijn de opties daardoor minder waard geworden.

De reorganisatie waarmee Ordina eind vorig jaar is begonnen, krijgt inmiddels vorm. Tweehonderd medewerkers hebben het bedrijf verlaten. Het personeelsbestand omvat 4050 mensen. Volgens de plannen moeten er nog vijftig uit.