HILVERSUM - Het Platform Uitvaartwezen Nederland wil een onderzoek beginnen naar mogelijke misstanden in de branche. Dat zei voorzitter C. Rutten maandag in het televisieprogramma Nova.

Hij reageerde op onderzoek van Nova naar de uitvaartbranche. Daaruit kwam naar voren dat de sector zich geregeld schuldig maakt aan het misleiden van nabestaanden en het verhogen van rekeningen voor begrafenissen of crematies. Het televisieprogramma zegt met tientallen personen uit de uitvaartwereld en nabestaanden te hebben gesproken.

Nabestaanden ontvangen volgens Nova vaak geen offertes. Ook staan er geregeld posten op de rekening voor diensten die niet zijn verleend. Rutten van het Platform Uitvaartwezen zei dat het waarschijnlijk om incidenten gaat, maar hij gaat er toch bij de leden op aandringen een onderzoek te beginnen naar mogelijke structurele misstanden.

Justitie doet volgens Nova onderzoek naar verduistering van premies voor uitvaartverzekeringen door tussenpersonen. Bijna 1 miljoen euro zou zijn verdwenen. Vooral Surinamers en Antillianen zouden het slachtoffer zijn geworden.