Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Boeing

'Boeing dichtbij grote 747-deal in Rusland'

Vliegtuigbouwer Boeing is volgens ingewijden dichtbij een grote deal die de productie van zijn bekende 747 Jumbo Jet weer een tijdje veilig kan stellen. 
Door ANP

De Amerikanen zijn in vergaande gesprekken met het grootste luchtvrachtbedrijf van Rusland over een bestelling van meer dan tien van de toestellen.

De 747 cargo-uitvoering is één van Boeings duurste vliegtuigen. De kist heeft niet alleen een karakteristiek kort bovendek, maar ook een grote deur in zijn neus om alle vracht naar binnen te rijden.

Met deze deal met AirBridgeCargo Airlines en moederbedrijf Volga-Dnepr Group is mogelijk zo'n 4 miljard dollar gemoeid, zeggen de bronnen. Dat is omgerekend ruim 3,5 miljard euro.

De Russen tekenden vorig jaar al een intentieovereenkomst, waarin ze toezegden op termijn twintig toestellen te willen kopen. De daadwerkelijke orders moeten echter nog worden geplaatst.

Productie

Boeing maakt al 747s sinds 1970. Maar het concern heeft de productie van de viermotorige 'Queen of the Skies' de laatste tijd al een paar keer moeten terugschroeven. Boeing had in mei nog maar 22 bestellingen uitstaan.

De Amerikanen kondigden in januari aan met in ingang van september nog maar zes exemplaren per jaar te maken. Veel luchtvaartmaatschappijen bestellen tegenwoordig liever zuiniger kisten, waaronder de tweemotorige Boeing 777 en concurrerende toestellen van het Europese Airbus.

Volga-Dnepr is overigens niet zomaar een Boeing-klant. Het bedrijf verzorgt voor de Amerikaanse fabrikant ook veel transporten van grote vliegtuigonderdelen.


Lees meer over:

Boeing

Aanbevolen artikelen