Verzekeraar Aegon heeft als eerste in Nederland een vergunning gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) om een algemeen pensioenfonds (APF) op te richten.

Het Stap Algemeen Pensioenfonds is in Nederland de eerste in zijn soort, zo maakt het concern maandag bekend. 

Een algemeen pensioenfonds voert meerdere pensioenregelingen naast elkaar uit. Meerdere werkgevers uit verschillende sectoren kunnen zich aansluiten en hun pensioenregeling financieel gescheiden laten uitvoeren. Dit beperkt onder meer verschillende lasten en kosten.

Iedere regeling vormt een zogenoemde collectiviteitkring. Klanten kunnen kiezen voor een eigen kring, maar  ook voor een gezamenlijke kring met anderen. 

Startkapitaal

Stap is opgericht met startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en Aegon. TKP is een dochterbedrijf van de verzekeraar. 

Het nieuwe fonds krijgt een eigen, onafhankelijk bestuur.  Erno Kleijnenberg is benoemd tot voorzitter van dit bestuur. Hij was tot 1 oktober 2015 directeur van zorgverzekeraar ONVZ. TKP voert de administratie en TKP Investment is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid.

De Eerste Kamer is eind 2015 akkoord gegaan met de regelgeving voor het AFP. Sindsdien heeft al een flink aantal verzekeraars een vergunning aangevraagd om een algemeen pensioenfonds op te richten. Onder meer Centraal Beheer, Delta Lloyd, ASR en NN Investmentpartners hebben plannen om z’n fonds op te richten.