Consument besteedt minder aan voedings- en genotmiddelen

Consumenten hebben in april per saldo evenveel uitgegeven als in dezelfde maand een jaar geleden. Er werd echter minder geld uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen en duurzame goederen.

In maart gaven consumenten nog meer uit dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. 

Er werd echter wel meer geld uitgegeven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan een restaurant of kapper en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Er werd 1,6 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. En ook aan duurzame goederen werd dus minder besteed, vooral aan kleding, schoenen en auto’s. Uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen wel hoger dan een jaar eerder.

Het statistiekbureau constateert verder, op basis van zijn consumptieradar, dat de omstandigheden voor de consumptie in juni gunstiger zijn dan in april en mei.

Betere stemming

De stemming onder consumenten is in juni verbeterd ten opzichte van mei. Het consumentenvertrouwen stijgt met 4 punten en komt uit op 5. Het oordeel over het economisch klimaat verbetert daarbij aanzienlijk, de koopbereid neemt een fractie toe.

Met 5 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 op min 44.

Nederlanders zijn een stuk positiever geworden over het economisch klimaat, zo constateert het statistiekbureau. Ook nam de koopbereidheid een fractie toe.

Verder is de verwachting over de toekomstige werkloosheid aanzienlijk beter geworden, deze is voor het eerst na september 2015 positief. ''Bijna 35 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal dalen, bijna 33 procent voorziet een stijging'', aldus het CBS.

Tip de redactie