NEW YORK - In de Verenigde Staten is een omvangrijke fraude in de metaalhandel aan het licht gebracht die een internationale groep banken ten minste 600 miljoen dollar en mogelijk zelfs 1 miljard dollar heeft gekost. Vier verdachten zijn dinsdag gearresteerd, zo heeft openbaar aanklager James Comey bekendgemaakt.

De vier wisten vanaf mei 2000 leningen van banken los te krijgen op grond van gefingeerde facturen voor transacties in metalen over de hele wereld. Ze opereerden via de handelsondernemingen Allied Deals, Hampton Lane en SAI Commodity. Volgens Comey gaat het om een fraude van "werkelijk verbazingwekkende reikwijdte".

De bank JP Morgan Chase rook vorig jaar september als eerste onraad. Behalve Amerikaanse banken, waaronder verder onder meer Fleet Financial Bank, zijn ook banken elders in de wereld opgelicht. Daartoe behoren de Belgische KBC Bank, China Trust Bank en de Duitse instellingen Dresdner Bank en HypoVereinsbank.

De vier verdachten zijn Narendra Kumar Rastogi, Manoj Nijhawan, Udhay Shankar en Anil Anand. De eerste drie hebben de Indiase nationaliteit. Anand is genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger.