Nederland is een van de vijf innovatiefste landen ter wereld. Dat blijkt uit de Global Innovation Index 2015 die zaterdag is gepubliceerd. De lijst is samengesteld op basis van 79 criteria.

Zwitserland staat bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland en de Verenigde Staten. Ons land is daarmee een plaatsje naar boven opgeschoven; in 2014 stond Nederland nog op de vijfde plaats.

Per land is gekeken waar innovatie tot stand komt bij bedrijven en universiteiten, hoe geavanceerd de markt en het bedrijfsleven zijn en hoe de infrastructuur is voor innovatie.

Ook is in de index meegenomen wat er aan innovatieve producten en diensten tot stand is gekomen.

Wordt innovatie afgemeten aan de prestaties van universiteiten, het bereik van wetenschappelijke artikelen en de aanvragen van patenten, dan steken zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten er met kop en schouders bovenuit. Dat komt vooral door het uitzonderlijk hoge niveau van hun universiteiten.

De Global Innovation Index wordt samengesteld door de Amerikaanse Cornell-universiteit, managementopleider INSEAD en de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) van de VN.