DEN HAAG - Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat mensen een nikkelallergie ontwikkelen door de euromunten. De aandoening ontstaat door intensief contact met het metaal, dat in veel producten voorkomt, van sieraden tot deurknoppen en sleutels. Van de euromunten bevatten alleen de een en twee eurostukken nikkel.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Zalm van Financiën op vragen van het Tweede Kamerlid Gisken (D66). Mensen die overgevoelig zijn voor nikkel en als reactie op de stof bijvoorbeeld huidaandoeningen krijgen, zijn er vaak zelfs op vooruitgegaan. Zo is met de komst van de euro het aantal munten met nikkel in Nederland gedaald. Het vijfje, de rijksdaalder, de gulden, het kwartje en het dubbeltje waren bijna geheel van nikkel. Bij de een en twee euromunten gaat het om legeringen tot 25 procent nikkel.

Een studie zou hebben aangetoond dat de beide grote euromunten een nikkelafgifte hebben tot 100 maal hoger dan de nikkelrichtlijn van de EU. Die heeft echter geen betrekking op munten, maar op producten waarmee de consument intensief contact heeft zoals bepaalde sieraden. Zalm tekent bij dit onderzoek ook aan, dat hierbij munten van twee euro een week lang zijn gelegd in een op menselijk zweet gelijkende oplossing.

De eerste berichten over allergische reacties op het nikkel in euromunten doken al in januari in Spanje op. De Spaanse Munt merkte toen al op, dat het nikkelgehalte van de grote euro's veel lager was dan in de pesetamunten.

/ECONOMIE'Euromunten veroorzaken allergie'

/DOSSIERDe Euro