Brussel beslist in juli over gelijke beloning EU-werknemers

EU-commissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) beslist in juli of haar voorstel voor beloning van EU-werknemers blijft staan. Het voorstel gaat over gelijke beloning tussen werknemers die tijdelijk in een EU-land werken en inwoners van dat land. 

Dat zei Thyssen donderdag in Luxemburg, waar de EU-ministers van Sociale Zaken over herziening van de zogeheten detacheringsrichtlijn vergaderden.

Elf nationale parlementen, vooral Oost-Europese lidstaten, trokken een 'gele kaart' tegen het voorstel. Zij vinden dat het beleid hierover op nationaal niveau thuishoort. Minister Lodewijk Asscher, die de vergadering voorzat, is juist voor het voorstel.

Verschillen

Er bestaan nu verschillen tussen de beloning van EU-werknemers voor hetzelfde werk, vooral in de bouw en de verwerkende industrie.

Volgens vakbond FNV worden de huidige regels misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. 

De FNV voert donderdag samen met andere Europese vakbonden actie. Zij roepen Thyssen op zich te blijven inzetten voor gelijk loon voor gelijk werk.

Lees meer over:
Tip de redactie