'Groei wereldhandel blijft komende jaren traag'

De wereldhandel zal voorlopig niet meer het hoge niveau halen van begin deze eeuw. De matige vooruitzichten voor de wereldeconomie en de toename van protectionisme zijn de voornaamste oorzaken.  

Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van ING.

De wereldwijde handel zal de komende jaren niet boven de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) blijven. Volgens de bank groeit de wereldeconomie dit jaar 2,3 procent, oplopend tot 2,9 procent in 2018.

"Daarmee blijft de handel als aanjager van de economische groei voorlopig in een lage versnelling steken", aldus het rapport. 

Voor Nederland als exportland heeft dat ook gevolgen voor met name havens en bedrijven in zeevervoer, luchtvervoer en logistieke dienstverlening.

Dankzij de handel met vooral andere landen binnen de Europese Unie (EU) blijft de schade beperkt, al zag de Rotterdamse haven de goederenoverslag in het eerste kwartaal van dit jaar stagneren. De wereldhandel reageert sterk op de huidige, zwakke economische ontwikkelingen.

Protectionisme

Een andere belangrijke oorzaak dat de wereldhandel niet op stoom komt, is vanwege het toegenomen protectionisme. ING telt honderden maatregelen sinds het uitbreken van de financiële crisis die de wereldhandel alleen maar belemmeren.

De weerstand tegen handelsverdragen zoals TTIP illustreren volgens de bank een omslag in de publieke opinie. "Vorig jaar dachten we dat de wereldhandel zou aantrekken, juist vanwege de handelsverdragen die in de maak waren. Nu is de kans van slagen een stuk kleiner dus schatten we de groei bij nader inzien lager in", zegt ING-econoom Raoul Leering, auteur van het rapport.

Bali-akkoord

Ook het nog steeds niet door alle landen geratificeerde vrijhandelsakkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), het zogenoemde Bali-akkoord, draagt niet bij aan een betere wereldhandel. "Deze omslag in het denken zorgt ervoor dat de kans klein is dat er op korte termijn grote akkoorden worden gesloten die voor versnelling van de handelsgroei zorgen", zo staat er in het ING-rapport.

De derde reden dat de groei van wereldhandel achterblijft bij vroegere tijden, is dat er minder sprake is van internationale productieketens. ING ziet minder groei in de internationale handel van halffabricaten.

De afkoelende Chinese economie doet tot slot ook een duit in het zakje van een afremmende wereldhandel. 

ING ziet wel een positief punt voor de wereldhandel in de aantrekkende olieprijs. "Tezamen met het verwachte herstel van de prijzen van andere grondstoffen zal dit voor hogere inkomsten zorgen van grondstoffenexporterende landen", aldus de bank.

Lees meer over:
Tip de redactie