ANKARA - Turkije besteedt in 2005 ruim eenderde van zijn begroting aan betalingen over zijn staatsschuld. Dat is minder dan de afgelopen twee jaar. In 2003 was het land nog de helft van zijn begroting kwijt aan schuldverplichtingen en dit jaar is dat 41 procent.

Volgend jaar zal het 35 procent zijn, zo heeft de Turkse minister van Financiën, Kemal Unakitan, maandag gezegd bij de presentatie van de ontwerpbegroting. Het Turkse parlement bespreekt de plannen de komende dagen.

De begroting voor volgend jaar voorziet in inkomsten van omgerekend 68,2 miljard euro en een tekort van omgerekend 15,7 miljard euro. Turkije geeft volgend jaar 30,4 miljard euro uit aan schuldbetalingen. De staatsschuld bedroeg in juni 178 miljard dollar (144 miljard euro).

De begroting voor 2005 is de laatste waarin de inkomsten en uitgaven in biljarden Turkse lira's worden geschreven. In januari introduceren de financiële autoriteiten een nieuwe munteenheid die zes nullen minder telt dan de huidige. De nieuwe lira zal ongeveer 55 eurocent waard zijn.