Voedsel in Nederland goedkoopst van West-Europa

De voedselprijzen in Nederland waren vorig jaar de laagste van West-Europa. 

In Nederland liggen de prijzen onder het EU-gemiddelde, terwijl de consument in andere West-Europese landen juist meer betaalt, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. 

De Nederlandse winkelprijzen voor voedsel lagen vorig jaar 2 procent onder het gemiddelde in de Europese Unie. Vooral brood en zuivel zijn hier goedkoper. 

Er zijn echter ook voedselproducten die juist prijziger uitvallen. Vlees kost hier bijvoorbeeld 11 procent meer dan gemiddeld in de EU. Ook alcoholische dranken zijn duurder in Nederland, evenals tabak. 

Omliggende landen

In omliggende landen vallen de boodschappen relatief duur uit. Zo zijn consumenten in het Verenigd Koninkrijk 11 procent meer kwijt dan gemiddeld en in België moet 8 procent meer betaald worden. In Duitsland is voedsel 3 procent duurder. 

In Denemarken betalen mensen het meest voor hun voedsel, daar lagen de prijzen in winkels in 2015 bijna 45 procent boven het gemiddelde. Ook in andere Scandinavische landen zijn consumenten duur uit. 

In Zwitserland en Noorwegen, die geen deel uitmaken van de Europese Unie, is voedsel respectievelijk zelfs 73 procent en 59 procent duurder dan het EU-gemiddelde. In Polen zijn de boodschappen het goedkoopst.

Lees meer over:
Tip de redactie