'Investeringen in fintech nemen fors toe'

De investeringen in technologische innovatie in de financiële sector namen ook in het eerste kwartaal fors toe. 

Durfkapitalisten staken wereldwijd 4,9 miljard dollar in zogenoemde fintech. Dat is bijna twee keer zoveel als een jaar eerder, blijkt uit een nieuw rapport van KPMG.

De accountants- en adviesfirma constateerde eerder al dat fintech in heel 2015 goed was voor een recordbedrag van durfkapitalisten van 13,8 miljard dollar.

De verdere stijging in de eerste drie maanden van dit jaar kwam vooral door miljardeninvesteringen in het Chinese leenplatform Lu.com en in dienstverlener JD Finance.

Volgens KPMG-partner Ank van Wylick is nu al duidelijk dat China ook in het tweede kwartaal de boventoon voert als het gaat om megatransacties in fintech. In april werd bekend dat het Chinese fintechbedrijf Ant Financial een bedrag tegemoet kan zien van 4,5 miljard dollar.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten en Europa moeten het met aanzienlijk lagere investeringen doen. Uitschieters in de Verenide Staten waren Betterment en Oscar Health Insurance, waar ruim 100 miljoen dollar in gestoken werd.

In Europa sprong het Britse Starling eruit, dat een investering van 70 miljoen dollar kreeg. Het Duitse Spotcap en het Ierse Future Finance Loan haalden ook flinke bedragen binnen. "Een signaal dat Europa goed blijft meedoen", aldus Van Wylick. 

Lange tijd was betalingsverkeer een van de belangrijkste fintech-sectoren voor durfinvesteerders. Inmiddels ontstaan er steeds meer initiatieven in de verzekeringswereld.

Lees meer over:
Tip de redactie