Belgische Optima Bank vraagt faillissement aan

De Belgische Optima Bank heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Gent. Volgens Optima Bank is een doorstartscenario uitgesloten.

Het faillissement is op woensdagochtend door de rechtbank uitgesproken. De bank sluit een doorstart uit.

Er werken bijna 180 mensen bij Optima. Zo'n achtduizend tot tienduizend klanten hebben in totaal 60 miljoen euro bij de Gentse bank gestald. 

Rekeninghouders van deze bank hebben volgens het depositogarantiestelsel recht op een bedrag tot 100.000 euro. Mensen die daar vragen over hebben, kunnen terecht bij een garantiefonds.

Bankrun

Vorige week probeerde de Belgische centrale bank een bankrun te voorkomen door bankrekeningen bij Optima Bank te blokkeren. De Nationale Bank van België (NBB) vreesde dat rekeninghouders massaal geld op zouden nemen vanwege de negatieve berichtgeving over Optima Bank.

Eerder al verloor het bedrijf zijn banklicentie. En toezichthouder FSMA heeft het bedrijf al geschorst als verzekeraar.

Niet succesvol

Verzekeraar Optima nam in 2011 Ethias Bank over en kreeg toen ook een bankstatuut. Maar de bankactiviteiten van Optima Bank waren niet succesvol. 

Het bedrijf besloot in 2014 de tradtionele bankactiviteiten af te bouwen. Optima Bank biedt sinds 2015 dan ook geen nieuwe spaarrekeningen meer aan en heeft sindsdien ook geen nieuwe kredieten meer verleend.

Het bedrijf wilde zich uiteindelijk omvormen tot een beursvennootschap zonder kredietverlening en deposito's voor particulieren. Maar Optima Bank laat deze ambitie varen en ziet af van zijn bankvergunning.

Bij een recente inspectie constateerde NBB "verschillende onregelmatigheden" bij het beheer van de bank. Er zijn ook aanwijzingen voor "mogelijke strafrechtelijke inbreuken", schrijft de centrale bank.

Lees meer over:
Tip de redactie