De pilotenstaking bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is ten einde. SAS is er in geslaagd om tot een overeenkomst te komen met de Zweedse pilotenvakbond SPF.

Daarbij is afgesproken dat de piloten hun werk weer zullen hervatten, maakt het bedrijf dinsdag bekend.

De actie van de Zweedse vliegeniers van SAS leidde afgelopen dagen tot het uitvallen van ongeveer duizend vluchten. Er werden ook enkele vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. De staking raakte in totaal zo'n honderdduizend passagiers. De financiële gevolgen daarvan moeten volgens SAS nog in kaart worden gebracht.

SAS en SPF waren al sinds april met elkaar aan het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. De gesprekken werden vrijdagavond afgebroken. Daarop had de vakbond zijn vierhonderd leden opgeroepen het werk neer te leggen. De Deense en Noorse SAS-piloten voerden hun geplande vluchten wel uit.

Air France

Ook bij branchegenoot Air France werd de afgelopen dagen gestaakt door piloten. Bij de aankondiging van de actie was al gezegd dat deze tot en met dinsdag zou zijn. Het Franse zusterbesdrijf van KLM denkt daarom woensdag weer vrijwel volledig volgens schema te kunnen vliegen.

Ruim dertig in Amsterdam gestationeerde piloten van de Britse prijsvechter EasyJet legden dinsdag eveneens een aantal uren het werk neer.

Dat leidde niet tot uitval van vluchten, omdat EasyJet piloten uit andere landen inschakelde om de diensten over te nemen. Vakbond VNV sprak schande van de stakingsbrekers en zint op nieuwe werkonderbrekingen.