EasyJet heeft vliegersvakbond VNV nog niet "op een serieuze manier benaderd" naar aanleiding van de pilotenstaking die dinsdag plaatsvond.

Er moet dan ook rekening gehouden worden met nieuwe werkonderbrekingen, laat een woordvoerder van de VNV weten aan NU.nl. "Er komt ongetwijfeld weer een onderbreking, ook zullen we gaan opschalen en intensiveren."

Ook zal de actie dit keer korter van tevoren worden aangekondigd, aangezien EasyJet die tijd volgens de vliegersvakbond dit keer benut heeft om buitenlandse piloten in te schakelen.

Piloten van EasyJet met Schiphol als standplaats legden dinsdag van 06.00 uur tot 14.00 uur het werk neer. Uiteindelijk namen 31 vliegers deel aan de actie, aldus de VNV. Er hoefden geen vluchten geschrapt te worden.

De VNV grijpt naar werkonderbrekingen om tot betere cao-afspraken te komen met de Britse prijsvechter. De vakvereniging wil onder meer afspraken over werktijden, doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. De piloten op de Nederlandse basis hebben nu alleen individuele contracten.

Veel last

Een woordvoerder van EasyJet laat weten dat het bedrijf veel last heeft gehad van de actie, ondanks dat er geen vluchten zijn geschrapt en er geen vertragingen hebben plaatsgevonden. 

"Wij hebben de VNV de laatste dagen regelmatig uitgenodigd voor een gesprek, maar nauwelijks een reactie gehad. We begrijpen dit middel niet zo goed en betalen de piloten marktconform. Voorstellen om de VNV tegemoet te komen, worden van tafel geveegd. Zij willen niet in gesprek."

EasyJet bereidt zich "zo goed en zo kwaad als dat kan" voor op nieuwe stakingen. "Het is vreselijk voor de passagiers, we doen alles wat mogelijk is om hen te beschermen", aldus de persvoorlichter. 

De VNV stelde eerder op de dag dat EasyJet piloten uit andere landen inzette om uitval van vluchten te voorkomen. Daarmee "gooide EasyJet olie op het vuur", aldus de pilotenvakbond. EasyJet wilde daar niet op ingaan.