ACM geeft toestemming voor overname apotheken Mediq

Brocacef Groep heeft toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq.

Distributeur Brocacef moet van de toezichthouder na de verkoop wel groothandel Distrimed en 89 apotheken afstoten.

Met de gedwongen verkoop van de apotheken en het afstoten van franchisezaken wil de ACM zorgen dat ziekenhuizen en consumenten wat te kiezen overhouden in hun eigen buurt.

Van de 2000 apotheken in Nederland zijn er na de overname ongeveer 500 verbonden aan Brocacef. De apotheken zullen allemaal doorgaan als BENU Apotheek, de merknaam van Brocacef. De Mediq-zaken worden de komende maanden omgebouwd.

Eigen management

Van de 89 apotheken die worden afgestoten worden er 38 verkocht. Deze gaan door als afzonderlijke eenheid met een eigen management.

De overige 51 zijn franchiseondernemingen en partnerapotheken, waarmee alle commerciële banden moeten worden verbroken. Brocacef gaat mogelijk nog in beroep tegen de beslissing dat vanuit de groothandel geen voorraden meer aan deze franchisers mogen worden geleverd.

De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen.

Naast de groothandels van Mediq en Brocacef is er maar één andere aanbieder met een min of meer volledig assortiment. De groothandel van Mediq wordt verkocht aan Pluripharm Groep. Die had wel al een eigen groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen.

Omzet

De overnameplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van ongeveer 2 miljard euro, vijfduizend medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken.

Door de overname zullen enkele tientallen banen op het hoofdkantoor komen te vervallen. Voor hen is een sociaal plan opgesteld.

Mediq focust zich naar eigen zeggen na de verkoop op het versterken van de internationale positie in het leveren van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis. Mediq is actief in veertien landen.

Lees meer over:
Tip de redactie