Dijsselbloem verwacht EU-akkoord belastingen en depositogarantie

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt deze week het zes maanden Nederlandse EU-voorzitterschap te kunnen afsluiten met een akkoord over maatregelen tegen belastingontduiking van multinationals en een Europees stelsel voor depositogarantie. 

Hij zei dit dinsdag in het Europees Parlement in Brussel waar hij de resultaten van een halfjaar onderhandelingen kwam verantwoorden.

Op een vraag of hij het eens is met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble dat het Verenigd Koninkrijk geen toegang tot de interne markt meer moet krijgen als de Britten volgende week voor uittreding kiezen, antwoordde Dijsselbloem dat dreigen ''geen goede benadering” is. Hij hield een pleidooi voor Europese samenwerking en zei dat problemen met zaken als immigratie met een Brexit niet weggaan.

''Voor mij is het zelfs niet genoeg als het Verenigd Koninkrijk gewoon lid blijft. Ik zou graag zien dat het weer in de voorhoede zit bij het ontwerpen, veranderen en verbeteren van de EU. Dat was ooit zo, maar het Verenigd Koninkrijk is steeds passiever en defensiever geworden. Ik zou graag een offensief Brits lidmaatschap zien.”

Vooruitgang

Volgens Dijsselbloem is het afgelopen halfjaar veel vooruitgang in de ''ambitieuze agenda" geboekt, ''in een klimaat van economisch herstel dat geleidelijk doorzet maar minder afhankelijk zou moeten worden van externe factoren als lage olieprijzen". Ook is de werkloosheid nog te hoog in Europa.

De bewindsman verwacht dat de EU-ministers van Financiën vrijdag de laatste hand kunnen leggen aan de wetsvoorstellen die een einde moeten maken aan agressief 'fiscaal shoppen’ van bedrijven die in meerdere EU-landen actief zijn.

Belasting zou voortaan moeten worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt.

Tip de redactie