Rente Duitse tienjaarslening voor het eerst onder 0 procent

De rente op tienjarige Duitse staatsleningen is dinsdagochtend voor het eerst onder de 0 procent gedoken. 

Nu een stem van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie een steeds reëlere optie wordt, en de vooruitzichten voor de wereldeconomie versomberen, zoeken beleggers veilige havens.

Duits staatspapier geldt als een betrekkelijk risicoarme belegging en is dus in trek. De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld.

Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier. Een negatieve rente betekent dat beleggers bereid zelfs zijn iets toe te leggen op hun investering. Bij Duitse tienjaarsleningen kwam dat nog niet eerder voor.

De rente op staatsleningen was al zeer laag als gevolg van de lage beleidsrente en het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een reeks zwakke economische data, in combinatie met oplaaiende zorgen over een mogelijk Brits vertrek uit de EU, versterken dat effect.

Ook op de valutamarkten waart het 'Brexitspook' rond. Het Britse pond verliest terrein ten opzichte van alle andere bepalende valuta's, waaronder de dollar, de euro en de yen.

Lees meer over:
Tip de redactie