Vluchten EasyJet gaan vooralsnog door

Reizigers van EasyJet merken dinsdag waarschijnlijk niets van de pilotenstaking, volgens de vliegmaatschappij. Alle vluchten gaan vooralsnog door, hoewel er wel lichte vertragingen zijn. 

Of daarvoor hulp is ingeroepen van buitenlandse vliegers zoals de Nederlandse vliegersvakbond VNV stelt, wilde een woordvoerder van EasyJet niet bevestigen. 

"We hebben alles gedaan wat we kunnen doen in ons recht om de vlucht voor de passagiers zo soepel mogelijk te laten verlopen", vertelde de voorlichter hierover. 

Volgens hem is ook een "significant deel" van de piloten wel aan het werk gegaan. Volgens VNV is er massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep. Van de 70 piloten in Amsterdam zijn er 62 lid van de bond. Van de leden hebben zich er vijftien ingeschreven voor de staking.

Arbeidsvoorwaarden 

Piloten van EasyJet met Schiphol als standplaats legden dinsdag om 6.00 uur voor acht uur het werk neer. De VNV heeft tot de actie opgeroepen omdat de arbeidsvoorwaarden van de piloten ondermaats zouden zijn.

Klanten van EasyJet doen er volgens de zegsman wel goed aan voor ze naar de luchthaven gaan te controleren of hun vlucht volgens schema vertrekt. "Wij weten niet precies wat de VNV verder nog voor acties in de planning heeft", zei hij.

Olie op het vuur 

Steven Verhagen van pilotenvakbond VNV zei dinsdag dat EasyJet olie op het vuur gooit door piloten uit andere landen in te zetten om te voorkomen dat er vluchten uitvallen door de staking. De prijsvechter lokt daarmee "langere en meer onverwachte werkonderbrekingen" uit.

De vakbond grijpt naar eigen zeggen zelden naar het stakingswapen, maar ziet geen andere uitweg omdat het niet lukt tot betere cao-afspraken te komen met de Britse luchtvaartmaatschappij. De piloten op de Nederlandse basis hebben nu alleen individuele contracten.

Angelsaksische cultuur

"De Angelsaksische cultuur van juridische dreigementen en stakingsbrekers past niet bij de overlegcultuur in Nederland", zegt VNV in een persbericht. "Als men serieus mee wil doen in het Nederlandse speelveld moeten ook de Nederlandse spelregels gevolgd worden."

Verhagen zegt dat de bond bereid is om het overleg op te pakken als EasyJet laat zien dat het bedrijf "oprecht en inhoudelijk snel tot een goed resultaat wil komen".

Hij vermoedt evenwel dat het bedrijf de basis in Amsterdam als "breekijzer" wil gebruiken om de arbeidsvoorwaarden van piloten in heel Europa te versoberen. Hij waarschuwde voor een "race naar de bodem".

Werktijden

De vakvereniging wil onder meer afspraken vastleggen over de werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte. "Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zei Verhagen. "We willen dus niet dat EasyJet een keuze maakt uit onze eisen."

Een woordvoerder van EasyJet wil niet ingaan op de aantijgingen van de VNV. Hij zei dat een "significant deel" van de in Amsterdam gestationeerde piloten dinsdag gewoon op het werk is verschenen, en dat vooralsnog alle vluchten door kunnen gaan. Er zijn wel wat lichte vertragingen, maar dat komt volgens de zegsman niet door de staking.

Lees meer over:
Tip de redactie