De Kansspelautoriteit begint alsnog met de vergunningsprocedure voor het bedrijf Lottovate. Dit betekent dat ook andere organisaties een vergunning kunnen aanvragen voor een goededoelenloterij.

De aanvraag van Lottovate wordt in behandeling genomen na een uitspraak van de rechter, maakt de toezichthouder op kansspelen maandag bekend.

De Kansspelautoriteit besloot eind 2014 alleen vergunningen aan bestaande aanbieders van goededoelenloterijen af te geven. Lottovate kwam daardoor niet in aanmerking voor een vergunning.

Het bedrijf was het niet eens met deze beslissing en stapte naar de rechter. Die gaf het bedrijf gelijk.

Volgens de rechter was niet duidelijk gemotiveerd waarom er maar vier vergunningen verleend zouden worden. De rechter heeft de Kansspelautoriteit opgedragen een nieuw besluit te nemen.

Niet in beroep

De Kansspelautorteit gaat niet tegen de uitspraak in beroep, omdat de toezichthouder daar geen aanknopingspunten voor ziet.

"Gegeven bestaande wet- en regelgeving, het vigerende kansspelbeleid, de wettelijke taken van de Kansspelautoriteit en deze recente uitspraak van de rechter, heeft de Kansspelautoriteit het besluit genomen om de vergunningaanvraag van Lottovate in behandeling te nemen."

De onderneming krijgt alleen een vergunning als het bedrijf aan alle criteria voldoet. Als er een vergunning wordt verleend, dan geldt die tot 1 januari 2017.