Scheidend directeur MVO Nederland uit flinke kritiek op Shell

Oliebedrijf Shell zadelt de wereld op met opwarming van de aarde en verliest het recht op maatschappelijke steun.

Dat zegt scheidend directeur Willem Lageweg van MVO Nederland in een maandag gepubliceerd interview in het AD

"Ze zetten de gezondheid van mensen op het spel, hollen de natuur uit en buiten hele leefgemeenschappen uit", zegt hij in het interview. "Het is crimineel wat Shell doet."

Volgens Lageweg had het bedrijf in het verleden meer aandacht voor duurzaamheid, maar staat Shell inmiddels "met zijn rug naar de toekomst". Shell zou te veel willen vasthouden aan het dividend van beleggers. 

Lageweg vindt in het algemeen dat het niet snel genoeg gaat met de verduurzaming in Nederland. Juist nu hij vertrekt bij de organisatie die bedrijven wil stimuleren duurzamer te werken, heeft hij de neiging om zich vaker kritisch uit te spreken.

Laf

Lageweg is evenmin te spreken over premier Mark Rutte, omdat hij te "laf" zou zijn om te kiezen voor duurzaamheid als speerpunt. Verder zouden elektronicaketens en supermarkten te weinig aansturen op een duurzame inkoop van grondstoffen en producten. 

Lageweg heeft ook kritiek op president Aalt Dijkhuizen van topsector Agri&Food. "Hij benadrukt nog steeds eenzijdig het belang van de grootschaligheid in de land- en tuinbouw, terwijl we weten hoe dat de bodem, de dieren en de boeren uitput." Volgens Lageweg zou Dijkshuizen meer aandacht moeten hebben voor biologische boeren en producenten van streekproducten.

Lageweg is wel positief over het handelen van Feike Sijbesma van DSM, Paul Polman van Unilever en Meiny Prins van installatiebedrijf Priva. 

Maria van der Heijden volgt Lageweg per 1 juli op.

Lees meer over:
Tip de redactie