'Vluchten KLM worden niet verplaatst naar Air France'

Er is nooit een plan geweest om vluchten van Schiphol te verplaatsen naar Parijs. Dat zegt scheidend topman Alexandre de Juniac van luchtvaartcombinatie Air France-KLM maandag in Het Financieele Dagblad.

''Dat plan is er nooit geweest en zal er ook nooit komen." Volgens De Juniac is het ''totaal gestoord" om vluchten van KLM naar Air France over te hevelen om de balans tussen de twee zustermaatschappijen te herstellen, zoals de piloten van Air France graag zouden zien.

''We hebben geen enkele intentie om maatregelen te nemen voor Air France ten koste van KLM. Nooit", zo zei hij. ''We willen dat beide maatschappijen groeien en van elkaar profiteren. Het is belangrijk dat het Nederlandse publiek en de werknemers van KLM weten dat we KLM niet gaan schaden."

Balans

Ook weersprak De Juniac dat zijn opvolger Jean-Marc Janaillac bij zijn aantreden aan de productiebalans wil morrelen. ''Hij heeft zoiets nooit gezegd. Dat weet ik, want sinds hij is aangewezen als mijn opvolger zijn we continu in contact geweest."

Hij snapt dat de staking bij Air France wordt gezien als een slecht signaal voor het hele bedrijf. De Juniac benadrukte dat de financiële gevolgen volledig bij Air France liggen. ''KLM zal hier geen cent pijn van voelen'', zo sprak hij.

Stakingen

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking tot en met 14 juni. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en de in de ogen van de piloten onevenredige verdeling van de groei van vluchten tussen Nederland en Frankrijk. Ruim één op de vier piloten staakt.

Zo'n 27 procent van de piloten staakt ook op maandag. "Mogelijk zijn er dan extra annuleringen en vertragingen", zegt Air France. Air France verwacht maandag circa 79 procent van zijn vluchten te kunnen uitvoeren.

Het concern zei andermaal dat de vluchten uitgevoerd door Transavia, KLM, HOP! en Delta geen hinder ondervinden van de acties.

Op schema

Air France verwacht woensdag weer volledig volgens schema te vliegen. De pilotenstaking gaat dinsdag haar vierde en voorlopig laatste dag in. Volgens de Franse luchtvaartmaatschappij blijft daardoor ook dinsdag, net als op voorgaande dagen, circa één op de vijf toestellen aan de grond.

De luchtvaartonderneming schat dat dinsdag 85 procent van de langeafstandsvluchten, 80 procent van de binnenlandse en 75 procent van de vluchten binnen en vlak buiten Europa zullen doorgaan. 

De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag. De impact is wel kleiner dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk ongeveer 500 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie