Het personeel van KLM, KLM Cityhopper en Transavia is een petitie gestart tegen de staking van Air France-piloten. De piloten kunnen het niet eens worden over kostenbesparingen binnen de Franse tak van luchtvaartgroep Air France-KLM.

Het Nederlandse personeel vraagt Air France-collega’s “af te zien van publieksonvriendelijke acties”. “Wij onderkennen uw situatie en voelen ons betrokken. Echter menen wij dat het verder onder druk zetten van de kaspositie geen oplossing zal bieden en de problemen slechts zal vergroten.”

De staking van Air France-piloten treft zaterdag het verwachte aantal vluchten. Ruim 90 procent van de langeafstandsvluchten en 90 procent van de binnenlandse vluchten wordt uitgevoerd. Ongeveer een kwart van de middenlangeafstandsvluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle is afgeblazen.

Schiphol

Passagiers op Schiphol hebben zaterdag weinig last van de staking bij Air France. Volgens de luchthaven zijn er geen vluchten uitgevallen. KLM meldt dat het lukt om reizigers op Air France-vluchten grotendeels mogelijk om te boeken.

''We proberen de laatste dagen de overlast van de pilotenactie te beperken en ook zaterdag is dat gelukt'', aldus een KLM-woordvoerster.

Zondag

De vliegtuigmaatschappij verwacht dat op zondag ongeveer 20 procent van de vluchten wordt geannuleerd.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, waardoor hun actie samenvalt met de start van het EK voetbal in Frankrijk. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

5 miljoen euro

De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag. De impact is wel kleiner dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk ongeveer een half miljard euro.

Air France waarschuwt dat op het laatste moment nog vluchten kunnen worden geannuleerd. Reizigers mogen hun vlucht desgewenst kosteloos uitstellen en worden geadviseerd de vluchtschema's goed in de gaten te houden. De staking betreft alleen Air France. Vluchten van KLM ondervinden geen last van de acties.

Air France zal zolang de staking duurt dagelijks de verwachte gevolgen voor de volgende dag melden.