Ennia, de grootste verzekeraar van de Nederlandse Antillen, is financieel uitgehold door zijn eigenaar, de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary.

Dit blijkt uit een geheim rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) dat is ingezien door Het Financieele Dagblad (FD). Het Engelstalige document dateert van juni 2015.

Ennia, dat een hoofdkantoor op Curaçao heeft, besteedde de afgelopen jaren zeker driekwart van zijn reserves aan twee omstreden overeenkomsten met eigenaar Ansary, meldt de krant.

Zo'n 570 miljoen euro zou door de rijke zakenman uit de middelen van Ennia zijn gehaald om te investeren in andere bedrijven binnen de ondernemingsgroep die Ansary bezit. Het zou gaan om een zogenoemde vestzak-broekzak-transactie, waarbij winst feitelijk binnen de eigen onderneming blijft.

Uit het rapport van DNB zou nu blijken dat tienduizenden polishouders van de verzekeraar nu met mogelijk onvoldoende gedekte verzekeringen zitten, zonder dat zij hiervan op de hoogte zijn.

DNB

De verzekeraar valt onder de verantwoordelijkheid van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Het 'leegtrekken' van Ennia gebeurde onder het toeziend oog van CBCS, schrijft het FD.

Hoewel DNB het rapport heeft geschreven, houdt de Nederlandse centrale bank geen toezicht op Curaçao en daarmee ook niet op Ennia. DNB oefent wel integriteitstoezicht uit op een bijkantoor van Ennia op een van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Bevoegdheden

DNB plaatste vraagtekens bij de integriteit van collega-toezichthouder CBCS. Het zou daar zo'n puinhoop zijn geweest, dat de centrale bank van Nederland extra bevoegdheden heeft gevraagd en gekregen om op te treden op CBCS-grondgebied.

Als DNB twijfelt aan de financiële positie van een bank of verzekeraar met een bijkantoor in de BES, dan kan de centrale bank inmiddels rechtstreeks informatie opvragen bij het hoofdkantoor op Curaçao of Sint Maarten. Dit moet het toezicht op de bijkantoren effectiever maken.

Overigens kan DNB de toezichthouder CBCS niet dwingen om maatregelen te nemen.