Prijs Brentolie bezig met zeldzame opmars

De prijs van Brentolie zit al weken in de lift. Het ziet ernaar uit dat vrijdagavond voor de vijfde week op rij een hogere prijs op de klok staat dan een week eerder.

Zo'n lange winstreeks is in ruim vier jaar niet meer voorgekomen, aldus zakenkrant Financial Times (FT).

De laatste keer dat de prijs van olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika zo lang achtereen opliep, was in januari en februari 2012. Toen werd voor een vat Brentolie nog meer dan 125 dollar betaald. Door de sterke daling die in de zomer van 2014 werd ingezet, is dat nu nog maar zo'n 51 dollar.

Dat is wel een stuk meer dan op het dieptepunt van de markt in februari. Zowel Amerikaanse als Europese olie werd toen voor minder dan 30 dollar per vat verhandeld. Dat had te maken met de bredere onrust op de financiële markten, die werd ingegeven door verslechterde groeivooruitzichten voor veel opkomende economieën. Daarnaast houdt structurele overproductie de prijzen laag.

De olieprijzen worden de laatste weken met name opgedreven door productieverstoringen. In Canada hinderen bosbranden de olieproductie, in Nigeria liggen boorinstallaties onder vuur van militanten.

Ook speelt mee dat de olievoorraden in de Verenigde Staten de laatste tijd slinken. Afgelopen dinsdag sloten de twee belangrijkste oliecontracten voor het eerst sinds juli vorig jaar allebei boven de 50 dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie