Verzekeraar ASR in trek op dag beursgang

ASR is vrijdag enthousiast onthaald door beleggers. Het aandeel van de verzekeraar noteerde vrijdag vlak na de opening van de handel overtuigend in de plus op 20,30 euro.

Twee uur na de opening stond het aandeel op 20,21 euro. Het in 2008 genationaliseerde ASR werd vrijdag voor 19,50 euro per aandeel naar de beurs gebracht. Met die koers wordt het moederbedrijf van onder meer De Amersfoortse, Ditzo en Europeesche Verzekeringen gewaardeerd op 2,9 miljard euro.

De overheid zette in eerste instantie 35 procent van de aandelen in de markt en haalde daarmee 1 miljard euro op. De opbrengst kan via de overtoewijzingsoptie nog oplopen tot 1,2 miljard euro.

Volgens topman Jos Baeten verandert de beursgang weinig voor de verzekeraar. ''We zijn jaren bezig geweest met deze beursgang en de aandeelhouders weten wat onze strategie is. Maar als zich kleine overnamemogelijkheden aandienen dan zullen we daar, net als eerder, naar kijken."

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageert vrijdagochtend tevreden op de koerswinst van ASR. Hij laat nogmaals weten dat de opbrengst is bedoeld om de staatsschuld te verlagen. Een voorstel van de SGP om het geld aan Defensie te geven wijst hij van de hand. "Dat is een beetje in de categorie het geld verjubelen", aldus de minister.

Woekerpolisaffaire

ASR kampt nog altijd met de al jaren slepende woekerpolisaffaire, waarin deze week opnieuw met claims werd gedreigd. Dit levert volgens Baeten echter geen grote risico's op voor beleggers. ''We hebben die risico's uitvoerig onderzocht en dat was geen reden af te zien van deze stap" , stelde hij. ASR heeft een voorziening van 160 miljoen euro ingeboekt voor de compensatie van polishouders.

ASR was tot de financiële crisis het verzekeringsdeel van Fortis. Het bedrijf kwam in handen van de Nederlandse staat toen Fortis in het najaar van 2008 dreigde te bezwijken aan de gevolgen van de financiële crisis en de overname van ABN Amro. Die bank werd eveneens genationaliseerd en maakte eind vorig jaar zijn comeback aan het Damrak.

Basic Fit

De beursgang van Basic-Fit is van een kleiner kaliber. De uitbater van sportscholen heeft een introductieprijs van 15 euro per aandeel. De opbrengst van de beursgang is bedoeld om schulden af te lossen.

De prijs per aandeel geeft Basic-Fit een marktkapitalisatie van 820 miljoen euro en een zogenoemde ondernemingswaarde van 994 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie